Algarve en Andalusie 18 okt - 16 nov 2014 - Reisverslag uit Isla de Lanzarote, Spanje van Jos en Majo Van Veen en Hendriks - WaarBenJij.nu Algarve en Andalusie 18 okt - 16 nov 2014 - Reisverslag uit Isla de Lanzarote, Spanje van Jos en Majo Van Veen en Hendriks - WaarBenJij.nu

Algarve en Andalusie 18 okt - 16 nov 2014

Door: Josenmajo

Blijf op de hoogte en volg Jos en Majo

02 December 2014 | Spanje, Isla de Lanzarote

Algarve – Andalusië 17 oktober – 16 november 2014

Lagos
Jonathan ligt, zoals geblogd, in Lagos, Portugal. De lekkende koelwateraansluiting op de uitlaat, de elleboog, moet vervangen moet worden. De beloofde 5 dagen zijn er 21 geworden. Omdat de motor niet gebruikt kan worden liggen we vast, niet in de marina maar aan de receptiesteiger. Iedere boot moet er langs en vooral de niet aflatende stroom van boten, die toeristen naar de grotten en de dolfijnen sleuren. Die boten met namen als ‘Friend -of-the-Whales’ en ’Lord-of-the-Dolfins’ doen dat zo hard dat hun hekgolf de schepen aan die steiger in de landvasten doet bijten. Geen compassie. Jos verzoekt hen met bezwerende handgebaren de snelheid te matigen, maar het zijn er zo veel. Ze zijn het zo gewend of het kan ze niet schelen.
Het is ontzettend heet, 34 graden; ook als je stil zit verzamelen de zweetpareltjes op je voorhoofd zich tot stroompjes, die de polo insijpelen. En we zitten veel stil: wachten op een signaal van de werf over de verlossende elleboog,. Het is zo heet dat de repen chocola geschilderd lijken door Dali.
Jos en de schippers van de toeristenboten schreeuwen over en weer. De meegevoerde toeristen zijn hun kwetsbare punt, want wanneer zij beseffen dat hun schipper asociaal is schaadt dat de avontuurstemming. Er ontstaat een broeierige sfeer die grimmig de fasen van conflictontwikkeling demonstreert, die Jos in workshops zo luchtig kan beschrijven. De schipper van de ‘The Lord of the Dolphins’ van ‘Days of Adventure’ roept dreigend dat hij Jos wel even komt opzoeken.
En dan is er de verlossende elleboog, die snel gemonteerd wordt. De 2 dynamo’s die onder de zout water lekkende uitlaat hingen blijken niet te herstellen en worden snel vervangen door de reserve exemplaren die Jonathan in voorraad heeft. Eindelijk zijn we vrij en zullen de volgende morgen vertrekken.
Wanneer we de touwen willen losgooien blijkt echter onze trotse vlag met embleem van de Koninklijke met in brons gevatte vlaggenstok, die opgerold in het gangboord lag, gestolen. Majo heeft ergens tegen 3 uur wel wat (dronken) gedoe gehoord, maar had niet door dat het op onze eigen steiger was. Jos voelt zich aangerand, een eerloos dieptepunt. Vruchteloos zoekt hij de omgeving af, terwijl Majo aan de schippers van de toeristenbootjes vraagt of ze misschien verderop in het kanaal onze vlag gezien hebben. Eén van de Adventure-schippers (een Nederlander blijkt) komt ineens met de vlag aan zetten: opluchting. “Die lag bij het station en ik herkende ‘m meteen”. Wat een mooi toeval, of wist hij maar al te goed waar die vlag was?

Alentejo
We huren een auto, want Lagos is na 3 weken wel verkend. De poezen gaan op de voerautomaat, die om de zoveel uur een bakje opent en we gaan richting Evora , een stad op de Unesco erfgoedlijst. De snelweg is een tolweg waar je alleen automatisch kunt betalen via een kastje in de auto die tot een credit card afboeking leidt. Net als de Franse tolwegen, maar hier hoef je niet af te remmen. Bijkomend voordeel: lege wegen, want Portugezen mijden de tol en gebruiken de oude hoofdwegen. Evora ligt zo’n 300 km ten Noorden van de Algarvekust. Een zeer oud gebied, vruchtbaar door de Rio Guradiana, die de grens met Spanje vormt en zijn grote meren met grote olijfboom plantages, sinaasappels, kurkeiken, en weidegronden. Dan pas valt op hoe droog en onaantrekkelijk het landschap van de Algarve is.
Bij de lunch in Castro Verde blijkt dat er een feria (jaarmarkt) is. Keuringen van vee en jachthonden, optredens en de onvermijdelijke braderie. 3 paar pantoffels voor 5 euro is een verkoophit; die verkoper draait echt een prima omzet. De alternivo’s ertegenover met wierook verkopen niets en gaan ook maar lunchen.
Evora is fantastisch, zeker als we er ’s avonds logeren: een mooi verlichte stad met een prettige sfeer en een nachtje aard- en nagelvast slapen, een douche waar je onbeperkt onder kunt staan. Evora is een ommuurde stad uit de Romeinse tijd met middeleeuwse en renaissance paleizen en grote huizen met Arabische kenmerken. ’s-Avonds dineren we op een terras en slenteren door de stegen en over de pleinen met Italiaanse allure. De sfeer is compleet anders dan in de Algarve. Ook hier toeristen, maar culturele toeristen zijn toch prettiger dan de overwinteraars en de stroom Engelse strand- en dranktoeristen in de Algarve, waar we behalve Lagos ook bezoeken brachten aan Faro, Silves en Albufeira, waar Jos een week ligt wanneer Majo naar Nederland vliegt.
Zondags rijden we terug langs de grens met Spanje: een keten van forten en schilderachtige op rotsen gebouwde vestingstadjes, die de eeuwenlange strijd tegen de Spanjaarden toont. Soms toeristisch, maar meestal heerlijk rustig. Vila Vicosa is een uitzondering: naast de oude vesting domineren hier het grote paleis met bijbehorende kerken van de hertogen van Braganza, een van de belangrijkste adellijke families van Portugal, die ook het vorstenhuis leverde dat door de Salazarkliek werd vermoord. De lunch laat bij Majo grote indruk achter: hoeveel rauwe knoflook kun je over een inktvissalade gooien zonder dat ie oneetbaar wordt? Minstens 10 gehakte tenen pp, maar lekker dat ie is.
Zondagsavonds laat komen we weer aan boord. De kattenautomaat heeft het niet goed gedaan (omgevallen zomaar of bij een poging om ‘m open te krabben?), waardoor we hongerige en boze katten aantreffen. Voeren, aaien en daarna weer samen in een licht schommelend bed slapen. De laatste dag auto gebruiken we om te bunkeren. Heerlijk: niet sjouwen met spa en wijn. We scoren zelfs weer Nespresso, want door al die havens en wachten op onderdelen gaat die wel heel hard.
Nederlanders fietsen
We hebben een afspraak met vriendin Peggy, die een weekje zon in Travira in de Algarve geboekt heeft. De plaats moet nog even bepaald worden op basis van haar appartement en de toegankelijkheid van de lokale havens. Via sms wordt op zee bepaald dat Tavira toch te ondiep is, zodat we afspreken in Vila Real de Santo Antonio, aan de grensrivier van Portugal met Spanje . Majo kijkt de volgende ochtend uit naar de visite die met het Algarve boemeltje van Tavira naar Vila komt. Maar wat er ook uit de richting van het station komt wandelen: geen Peggy. En dan opeens een flits: Peggy op de fiets?? Blijkt dat ze de huurfiets (een kruising van een oerdegelijke Hollandse fiets met een mountainbike) in het boemeltje heeft meegenomen. De bestuurder is zelfs uitgestapt om te helpen de fiets in de trein te krijgen want het perron was stukken lager dan de trein! Heerlijk zo’n boemeltje.

Sevilla
We willen de Rio Guadalquivir opvaren naar Sevilla. Vanuit Villa Real weten we in een mooie dag zeilen - net voor een nacht met storm dreigt los te barsten - Chipiona aan de mond van de rivier te bereiken. De volgende dag blijkt de veilige haven echter een val. De drempel voor de haven is bij laagwater 2,80 m en er staat een deining van 2 meter. Met een diepgang van 2,60 zou Jonathan in de golfdalen dus keihard de bodem raken. Jos berekent dat het met half tij zou moeten lukken, maar laat zich door het havenkantoor overreden. Ook alle vissers blijven trouwens binnen….
Na 3 dagen kunnen we eindelijk vertrekken en varen de rivier op, 55 mijl naar Sevilla. Langs het natuurgebied Doñana, waar zichtbaar vanaf het water veel ooievaars nestelen. In de rivier liggen onbewoonde schuitjes permanent voor anker, die met hangende netten fotogeniek in de stroom drijven. Een mooie tocht in een serene sfeer, die eindigt met de vooraf gereserveerde sluis, maar ook een dag wachten voor de brug bij de stad, die in het laagseizoen maar eens per 2 dagen klapt. De jachthaven van Sevilla is een veilige groene, maar peperdure oase in een sfeervolle stad, die met zijn oude Arabische, Joodse en Reconquista-wortels diep in de emotie tast. En in het nachtleven natuurlijk, dat Jos en Majo verkennen met vrienden René en Gerda, die een weekje zijn overgekomen. Later in de week gaan we naar jazzcafes, want Sevilla heeft een levendige jazz scene. Lekker op de vouwfietsjes, die we eerst bij een lokale fietsenmaker van nieuwe (binnen)bandjes hebben laten voorzien. Omdat het om 7 uur ’s avonds al stikdonker is investeren we ook in vreselijk handige afneembare lampjes, niet alle fietspaden in de stad zijn nl vrijliggend. Na een avondje stappen scheuren we heerlijk in de warme nachtlucht op de fietsjes terug, langs de nog verlichte monumenten.
Een lunch op de trotse jachtclub met vriend Tijmen, die in Sevilla Spaans studeert, mag niet ontbreken, maar valt tegen: Je sport er, maar je eet er duidelijk niet. Tijmen legt uit dat Spanjaarden vooral aan snelle sporten doen: padeltennis, basketball en natuurlijk autoracen. Op de club zie je dat terug: in het zwembad wordt keihard baantjes getrokken (wij durven ons er niet te vertonen) en de club heeft –tig padelbanen en sporthallen.
Zaterdagmorgen lawaai: een dag roeiwedstrijden met als hoofdnummer de strijd tussen de achten van Club Nautico Sevilla en Beti s(Romeinse naam voor Sevilla) . Een jaarlijkse soort Oxford-Cambridge, en Jonathan ligt ongeveer op de finish. Vanaf het voordek zien we hoe Betis met 2 lengtes Club Nautico vermorzelt, dat geslagen afdruipt. De luidspreker aan de overkant waar de afterparty is, schalt tot afgrijzen van de Nauticos wel een uur lang nog: “Olé, Olé, Olé Betis”. Op de Club Nautico is het die zaterdag verder opvallend rustig.

• 02 December 2014 - 15:02

Bernard Pekelharing:

Jullie landleven klinkt ook goed. Heeft het oponthoud nog gevolgen voor de verdere reis?? Hartelijke groet Bernard

• 02 December 2014 - 23:20

Sophia:

Lieve mensen,
    Van zo'n bericht word ik wel een heeeeeeeel beetje jaloers!
    Wat moet dat heerlijk zijn al maar op het water, beetje
    schommelen zo af en toe en wat ik
    begrijp bijna altijd met prachtig weer!
    Ook zoveel mooie plekjes, stadjes en steden bekijken,
    geweldig!
    De kleine en soms grotere " pechjes", ja dat is wel lastig!

Afgelopen zondag hebben we weer een heel gezellige, leuke,
    beetje chaotische leesclub gehad. Ineke in Amsterdam was
    gastvrouw.
    Het boek: Kain van José Saramago hadden we gelezen,
    daar werd ook nu weer verschillend over gedacht, dat
    maakt de discussie juist leuk en levendig.

Nu staat Lenins Balsem van Pieter Waterdrager op het
    programma!

Voor de rest gaat het met mij prima en ik wens jullie
    nog een heel goed vervolg van jullie reis, fijne feestdagen
    waar je dan ook mag zijn en alle goeds voor 2015!
    Dank voor jullie bericht, heel leuk.
    Hartelijke groet
    Sophia

• 03 December 2014 - 09:26

Hans Pareau:

beste Beiden,
    Super dat jullie dit doen Vlak bij Spanje, komt de sint nog aan boord? Geniet en behouden vaart! Hans

• 03 December 2014 - 21:24

Siebe Sonnema:

wat weer een geweldig relaas. Ik neem aan dat de woordenschat in het Spaans aanmerkelijk verrijkt is en de katten weer op gewenst lichaamsgewicht zijn. Dank voor mooie sfeer impressies en prachtige foto's. Groet S

• 04 December 2014 - 11:56

Jaap Van Straalen:

Hi Jos en Majo,
    Wat een heerlijke belevenissen. En ook goed dat jullie zo getraind worden in het laag houden van de tolerantiedrempel. Wat mooi dat jullie de rivier op konden varen naar Sevilla. Aan dat gebied heb ik nog wel goede herinneringen: de rondtrekvakantie die Angeniet en ik ooit in dat gebied hebben gemaakt. Het was midden jaren 70. En met de onstuimige Spaanse economie van het laatste kwart van de vorige eeuw, zal het beeld dat in mijn herinnering staat gegrift eerder in de 'prehistorie' horen.
    Hebben jullie nog plannen om Europa te verlaten, of hebben jullie gewoon alle tijd?
    Geniet van het leven!
    Jaap & Meta

• 05 December 2014 - 20:38

Floor.schiffers:

Hallo Jos en Majo,
    Prachtig verhaal, terwijl Nederland "verzuipt" in de sinterklaasdrukte! Het is nu 5 december, pakjes avond.! Gek voor te stellen dat jullie het zo warm hebben.
    Ben benieuwd wie die vlag gestolen heeft, lijkt wel Vindicat!
    Zuid Spanje heb ik altijd een prachtig gebied gevonden. Ik ben er ooit geweest met Evert en onze lelijke eend, op weg naar Marokko en later heb ik Katalijn afgezet in Granada waar ze ging studeren voor een jaar.In die tussenliggende jaren was het wel veranderd, veel meer toeristen en overal hekjes.
    Blijven jullie nog lang in Europa?
    Nog heel veel plezier!
    Lieve groet, Floor

• 07 December 2014 - 16:19

Liesbeth Kosters:

Beste Jos en Majo

Toen ik in September in Nederland was, heb ik met Bernard gegeten, en die vertelde me van jullie geplande wereldreis en stuurde me de link naar dit logboek. Ik voel me een beetje een gluurder als ik niet laat weten dat ik jullie volg, vandaar dit bericht. Geweldig dat jullie dit doen! Dick en ik waren een paar jaar geleden in Zuid Spanje, o.a. in Sevilla, wat we om vele redenen een geweldige stad vonden. We wandelden over de brug over de Guadalquivir waar de achten en vieren en twee-en heen en weer gingen, dus we kunnen ons jullie ligplek goed voorstellen.

Blijf genieten, dan blijven wij genieten van jullie logboek

Groet uit Nova Scotia!

Liesbeth

• 20 December 2014 - 11:08

Victor Helmich:

ik wens jullie prettige kerstdagen en veel prettige en leuke vervolg scheeps-avonturen in het nieuwe jaar.
    Victor